100 Jarige Oorlog

Op weg in Vlaamse velden

arrangement voor 2 personen

  • 2 nachten  met ontbijtbuffet
  • 1 westhoekvoordeelpas
  • 2 dinervouchers (2 x € 25,00)
  • streekbierdegustatie
  • 1 WOI wandel-, fiets- of autokaart
  • boek “Stille Steden in Flanders Fields”

prijs: € 295,00 per 2-persoon kamer

Wat te beleven?

Breng een bezoek aan het vernieuwde Museum aan de IJzer en bezoekerscentrum ‘’Westfront Nieuwpoort”

Evenementenkalende Poperinge 2017

100 jaar na het uitdoven van het laatste kanonvuur smeult de Eerste Wereldoorlog nog altijd in de geesten van de Westhoekers. Die oorlog heeft littekens geslagen in het gemoed van vreedzame mensen, die plots uit de eeuwenoude geborgenheid van hun dorp werden gerukt. Poperinge, in die dagen ook al eens Petit Paris genoemd, werd één grote wereldstad, waar dag en nacht gelach en gehuil elkaar afwisselden op het ritme van obussen en doedelzakken. De ellende kerfde diepe wonden in het gezinsleven, maar vulde de geldkousen van herbergier en venter.
De Heemkring Aan de Schreve probeert de sfeer van die dagen terug op te wekken en kiest voor een momentopname: Poperinge tijdens de maand september 1917. Tijdens vier namiddagen wordt door de Heemkring Aan de Schreve een geanimeerde wandeling (lengte: 2900 m) georganiseerd, waarbij de deelnemers voortdurend worden geslingerd tussen twee uitersten: ongebreidelde vreugde en grenzeloos verdriet. Drama en komedie smelten in elkaar tot één grote tragikomedie, waarin de meest uiteenlopende aspecten van die oorlog aan bod komen: vluchtelingen, doden, ontspanning, prostitutie, kerkhoven, verkopers, executies, spel, spionage, ziekenzorg, kinderen,…
Tijdens de wandeling worden we begeleid door twee Britse militairen en een officier die de groep in goede banen ‘proberen’ te leiden en die ons af en toe voorzien van een natje en een droogje. Er worden tijdens de wandeling drie talen gesproken: Nederlands, Engels en dialect. Op het einde van de wandeling is er voorzien: een aperitief, een uitgebreide koude schotel met frietjes en één consumptie.
Nadien word je uitgenodigd tot een spetterende variétéavond, zoals die in 1917 op zovele plaatsen in de Westhoek moest zorgen voor wat ontspanning in die tijden van miserie. Er werd gekozen voor een variétéavond in het meest bekende etablissement van het Westelijk front tijdens de Eerste Wereldoorlog, nl. A la Poupée te Poperinge, uitgebaat door de familie Cossey. De toeschouwers worden meegesleept in de meest onverwachte situaties door Elie Cossey, Britse militairen, zangers, entertainers, komedianten, muzikanten, voordragers, …

Kaarten kunnen gereserveerd worden bij Willy Tillie: 0474/497 883, willy.tillie@telenet.be of Dienst Toerisme Poperinge 057/346676, toerisme@poperinge.be


Expo “Totale oorlog in Vlaanderen”
1917, Totale oorlog in Vlaanderen – Lijssenthoek

Een infomodule nabij de imposante begraafplaats van Lijssenthoek vertelt het verhaal van de voorbereidingen en de omvang van de hospitaalsite naar aanleiding van de Derde Slag bij Ieper. Niets gebeurt onvoorbereid, waardoor een voelbare stilte voor de storm gecreëerd wordt. Dat die storm ook hard toeslaat, bewijst de immense omvang van de hospitaalsite in het oorlogsjaar 1917.

01.07.2017 tot 17.09.2017

Expo “Vive Labeur – China in Poperinge 1917 – 2017”

China in Poperinge 1917 – 2017 In de zomer van 1917 komen de eerste Chinese arbeiders aan in Poperinge. Ze werken in dienst van het Britse leger en zullen blijven tot 1920. Ze wonen in aparte kampen en houden er eigen rituelen op na. De tentoonstelling “Vive Labeur” vertelt het verhaal van de Chinese inbreng tijdens de Eerste Wereldoorlog. Waren het harde werkers? Hoe was het contact met de inwoners van Poperinge? Hadden ze vrije tijd en vierden ze dan Chinees Nieuwjaar? Naast een historisch luik presenteert “Vive Labeur” ook een hedendaagse kijk op het verhaal. Fotografen Stephan Vanfleteren en Sanne Dewilde trekken naar China. Ze gaan op zoek naar de roots van de Chinese WO 1-arbeider. Reportagemaker Lieselotte Vandamme trekt dan weer de boer op in de Westhoek, op zoek naar straffe Chinese oorlogsverhalen. Op 2 en 3 september staat het Poperingse stadsfestival volledig in het teken van China: optochten van draken, theeceremonies, kalligrafieworkshops, schaduwtheater en acrobatie-acts. De expo is dagelijks open van 13u tot 18u, behalve op maandag.

 

21.07.2017 tot 15.08.2017:

Vergeten Volkscafé Vélotocht

Een Poperingse gids neemt je mee op sleeptouw langsheen vergeten volkscafeetjes, vertelt over de Poperingse couleur locale, staat stil bij het WOI-verleden en laat je kennismaken met de hop. Ontdek tijdens deze fietstocht een aantal authentieke en gezellige cafeetjes van Poperinge. De gids vertelt een stukje geschiedenis aan de hand van verhalen en anekdotes. Vooraf inschrijven via toerisme@poperinge.be

22.08.2017 tot 26 .08.2017

Vierdaagse  van  de IJzer

De 45e editie van de ‘Vierdaagse van de IJzer’, hét jaarlijks wandelfestijn dat Defensie en de burger dichter bij elkaar brengt, vindt dit jaar plaats van 22 tot 25 augustus. Op donderdag 24 augustus is Poperinge aan de beurt als gaststad. De andere gaststeden zijn naar jaarlijkse gewoonte Ieper, Diksmuide en Koksijde. Het landschap in de Westhoek en zijn oorlogsverleden zijn de groene draad doorheen de wandeltochten van verschillende afstanden, namelijk 8, 16, 24 en 32 km. Je kunt inschrijven voor de vier dagen samen, of kiezen voor een specifieke wandeldag en dit vanaf april. Meer info en inschrijven: www.4daagse.be .

Zaterdag 2 september – 19 uur CC Ghybe

Lezing en film – China in Poperinge

Dominiek Dendooven (Brugge, 1971) is sinds 1998 wetenschappelijk medewerker aan het In Flanders Fields Museum. Daar maakte hij in 2010 de tentoonstelling ‘Sjouwers voor de Oorlog. Chinese arbeiders in de Eerste Wereldoorlog’. Samen met Philip Vanhaelemeersch gaf hij ook de memoires uit van de Chinese tolk Gu Xinqing (Lannoo, 2010). In 2017 promoveert hij aan de Universiteit Antwerpen en de University of Kent tot doctor in de geschiedenis met een verhandeling die de oorlogservaringen van Chinezen, Indiërs en West-Indiërs aan het westelijk front in de Eerste Wereldoorlog vergelijkt.

De Canadese filmmaker Jordan Paterson verdiept zich graag in thema’s als sociale migratie. Hij werkte drie jaar aan het docudrama “Tricks on the Dead, the story of the Chinese Labour Corps in WW1” (2014). Paterson volgt de queeste van de jonge geschiedenisstudent Zhan Yan. Hij is afkomstig uit Shandong, de provincie die het gros van de 140 000 Chinese WO 1-arbeiders aanleverde. Samen volgen ze het traject dat de Chinese arbeiders aflegden: van China over Canada tot aan het Westelijk front, waar ze onder meer terechtkwamen in Poperinge, of all places.

“As an artist I also saw the cinematic potential to create unique images in contrast to a highly overstated and Eurocentric historiography of WWI. The epic scale of the Chinese journey and the intercultural aspect of the story was just so dynamic and revealing. These Chinese labourers also supported Canadians behind the lines in Arras and Vimy Ridge. Their story connects us all.” (Jordan Paterson)

zondag 3 september 2017,

Lezing en film, CC Gybe – 19 uur – Toegang: € 5

Sun Gan noteerde in de periode 1917 – 1919 een 250-tal waarnemingen over zijn ervaringen in het Chinese Labour Corps: van de reis per trein en schip naar Frankrijk tot het leven in het kamp nabij Hazebrouck, Noord-Frankrijk. Professor Vanhaelemeersch heeft de aantekeningen vertaald. Sun Gan is arbeider n°63484. Hij werkt als arbeider, maar leert intussen ook Engels, schrijft brieven voor zijn mede-Chinezen, bezoekt Franse scholen en bekeert zich tot het christendom. Zijn aantekeningen zijn die van een Chinees die met oprechte nieuwsgierigheid het Europees avontuur is aangegaan.

De lezing wordt gevolgd door de Franse documentaire die Karim Houfaid heeft gedraaid over het Chinese Labour Corps. Hij liet zich daarbij inspireren door de aantekeningen van Sun Gan.

10.11.2017 tot 19.11.2017

Expo – Jozef Simons en de Groote Oorlog

Tentoonstelling in de oorlogsbarak van kasteel De Lovie, van 10 november tot en met 19 november 2017.
Tentoonstelling “Jozef Simons, van het kasteel naar het front 1914-1918”